Kotlet de volaille

Kotlety de volaille to danie z filetów z kurczaka. Z tych oryginalnych powinno po przekrojeniu wypłynąć masło z pietruszką lub innymi ziołami. Wszystkie inne, które wewnątrz mają ser żółty, szpinak i fetę lub inny farsz, to nie de volaille. Takie zawijańce nazywa się roladkami :-). Ja dziś przedstawię przepis na prawdziwego :-) de volailla. Do dzieła.

Do naszych kotletów będzie potrzebne, najlepiej, zamrożone masło i świeża natka pietruszki lub jak u mnie zamrożone masło pietruszkowe.

(na 2 porcje)

  • 2 filety z kurczaka (bez polędwiczek)
  • około 30 g zamrożonego masła pietruszkowego
  • 2 jaja
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Każdy filet oczyścić z błon, a następnie rozbić przy użyciu tłuczka. Najlepiej do rozbijania mięsa użyć worka foliowego lub folii spożywczej. Mięso rozbijać tak, aby nie narobić dziur.
Każdy płat mięsa posolić i doprawić pieprzem.
Na każdy rozbity filet nałożyć połowę zamrożonego i uformowanego masła pietruszkowego. Następnie mięso zawijać tak jak krokiety. Robić to ostrożnie i dokładnie, aby w trakcie smażenie nie wypłynęło masło.
Rozgrzać olej. Powinno go być tyle, aby sięgał do połowy kotletów. Można je smażyć również we frytownicy.
Przygotowane kotlety obtoczyć w mące, rozkłóconym jaju i bułce tartej. Dla ostrożności czynność można powtórzyć, oczywiście pomijając mąkę. Ochroni to masło pietruszkowe przed wypłynięciem ze środka.
Tak przygotowane kotlety umieścić na rozgrzanym oleju i smażyć około 8 minut. W trakcie smażenie kotlety obracać, aby równo się zezłociły.
Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu umieszczając je na ręczniku papierowym.

Komentarze

Popularne posty