Boczek po duńsku
Boczek po duńsku. Cudownie chrupiący, miękki i rumiany. Do tego sos pietruszkowy i ziemniaczki. Czego chcieć więcej? Pycha :-).
Danie bardzo szybkie w przygotowaniu, oczywiście nie licząc czasu pieczenia. Jednak można go wykorzystać na przygotowanie sosu pietruszkowego i jakiejś surówki.
(na 2 porcje)
- 600 g świeżego boczku ze skórą
- sól
- pieprz
Boczek wyjąć na godzinę przed przystąpieniem do jego krojenia. Zamrożony oczywiście rozmrozić. Następnie pokroić w plastry o grubości około 2 cm. Dokładnie natrzeć solą i pieprzem.
Plastry umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 35 do 40 minut. Podawać z sosem pietruszkowym.
Komentarze
Prześlij komentarz