Sos pietruszkowy
Sos pietruszkowy to doskonały dodatek do mięs pieczonych lub smażonych. Pierwszy raz jadłam go z boczkiem po duńsku - jest to nierozdzielne połączenie. Świetny w smaku. Nawet się nie spodziewałam. W końcu natka pietruszki jest nieco mdła w smaku, a tu proszę... Niespodzianka.
- 100 ml wody
- 250 ml śmietanki 18%
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżeczka mąki
- 2 łyżki śmietany 18%
- pęczek natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki przyprawy typu vegeta
- sól
- pieprz
Z masła i mąki zrobić zasmażkę I stopnia. Dolać wodę i śmietankę 18%. Zrobić beszamel. Doprawić go do smaku przyprawą, solą i pieprzem. Dodać natkę pietruszki i dwie łyżki śmietany 18%. Wymieszać.
Komentarze
Prześlij komentarz