Sos pietruszkowy

Sos pietruszkowy to doskonały dodatek do mięs pieczonych lub smażonych. Pierwszy raz jadłam go z boczkiem po duńsku - jest to nierozdzielne połączenie. Świetny w smaku. Nawet się nie spodziewałam. W końcu natka pietruszki jest nieco mdła w smaku, a tu proszę... Niespodzianka. 

  • 100 ml wody
  • 250 ml śmietanki 18%
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki przyprawy typu vegeta
  • sól
  • pieprz
Z masła i mąki zrobić zasmażkę I stopnia. Dolać wodę i śmietankę 18%. Zrobić beszamel. Doprawić go do smaku przyprawą, solą i pieprzem. Dodać natkę pietruszki i dwie łyżki śmietany 18%. Wymieszać.

Komentarze

Popularne posty