Racuchy na maślance z jabłkami
Pyszne drożdżowe placuszki smażone na patelni. Inaczej mówiąc racuchy. Uwielbiam. Jeden przepis na racuchy już jest na blogu. Tym razem racuchy na cieście z maślanką. Równie pyszne i pulchniutkie jak zwykłe drożdżowe. Warto spróbować z obydwóch przepisów i wybrać te, które bardziej Wam smakują. Do moich racuchów dodałam plastry jabłek.
- 30 g drożdży
- 50 ml mleka
- 600 ml maślanki
- 4 łyżki cukru
- 500 g mąki pszennej
- 2 jaja
- szczypta soli
- 2 jabłka
- olej do smażenia
Podgrzać mleko do temperatury około 35 stopni C. Przelać do wysokiej miski, a następnie dodać do niego łyżkę cukru, drożdże i dwie łyżki mąki. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Do tak przygotowanego zaczynu dodać pozostały cukier, sól, mąkę, jaja i maślankę. Całość wyrobić drewnianą łyżką. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Miskę z ciastem odstawić na 30 - 40 minut do wyrośnięcia.
Przed smażeniem obrać (lub nie) jabłka, wydrążyć środek i pokroić w plastry.
Plastry jabłek umieszczać w cieście. Dokładnie je obtoczyć ciastem i umieszczać na rozgrzanym oleju. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz