Racuchy drożdżowe
Racuchy, kto ich nie lubi? Uwielbiałam je w dzieciństwie, a i teraz nimi nie pogardzę. Najbardziej charakterystyczne są te drożdżowe. Można je podawać na słodko i z wytrawnymi dodatkami. Warto od czasu do czasu poświęcić im kilkanaście minut i podać na obiad, kolacje lub śniadanie.
Doskonale smakują z dżemem, konfiturą, cukrem pudrem lub śmietaną. W wersji wytrawnej można podać z twarożkiem, łososiem i wieloma innymi dodatkami.
- 600 g mąki
- 35 g drożdży świeżych
- 4 łyżki cukru
- 550 ml mleka
- 2 jaja
- szczypta soli
- olej do smażenia
Mleko podgrzać. Odlać 50 ml i dodać do nich drożdże, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Do wysokiej miski wlać pozostałe mleko, wbić jaja, dodać 3 łyżki cukru i szczyptę soli. Wymieszać za pomocą rózgi. Następnie dodać mąkę i wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiać za pomocą łyżki.
Ciasto po wyrobieniu ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Tak przygotowane odstawić do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzać olej. Przy pomocy łyżki nakładać ciasto. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz