Rydze w zalewie octowej
Ponownie rydze. Tym razem w zalewie octowej. Na blogu są już grzyby w zalewie. Rydze są w mocniejszej, a więc będą bardziej octowe :-).
Do zalewy zawsze używam najmniejsze sztuki, niezależnie jaki rodzaj grzybów ma do niej trafić.
- rydze
- 4 szklanki wody
- 1,5 szklanki octu 10%
- 3 łyżki cukru
- 1,5 łyżki soli
- 20 ziaren pieprzu
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 6 liści laurowych
- 0,5 łyżeczki gorczycy + po kilkanaście ziaren do każdego słoiczka
- 3 cebule (małe)
Rydze oczyścić, przepłukać pod bieżącą wodą i obgotować (maksymalnie przez 5 minut). Odcedzić.
W garnku zagotować wodę z octem i przyprawami. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w plasterki cebulę.
Słoiczki umyć i wyparzyć. Na dno wsypać po kilkanaście ziaren gorczycy, cebulę z zalewy i rydze. Zalać gorącą zalewą i zakręcić słoiki.
Tak przygotowane słoiki wstawić do nagrzanego do 140 stopni C piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i pozostawić wraz ze słoikami do wystygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz