Rydze w zalewie octowej

Ponownie rydze. Tym razem w zalewie octowej. Na blogu są już grzyby w zalewie. Rydze są w mocniejszej, a więc będą bardziej octowe :-).

Do zalewy zawsze używam najmniejsze sztuki, niezależnie jaki rodzaj grzybów ma do niej trafić.

  • rydze
  • 4 szklanki wody
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • 20 ziaren pieprzu
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • 0,5 łyżeczki gorczycy + po kilkanaście ziaren do każdego słoiczka
  • 3 cebule (małe)
Rydze oczyścić, przepłukać pod bieżącą wodą i obgotować (maksymalnie przez 5 minut). Odcedzić.
W garnku zagotować wodę z octem i przyprawami. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w plasterki cebulę.
Słoiczki umyć i wyparzyć. Na dno wsypać po kilkanaście ziaren gorczycy, cebulę z zalewy i rydze. Zalać gorącą zalewą i zakręcić słoiki. 
Tak przygotowane słoiki wstawić do nagrzanego do 140 stopni C piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i pozostawić wraz ze słoikami do wystygnięcia.

Komentarze

Popularne posty