Grzyby w zalewie octowej
Grzybki w occie. Kto ich nie lubi? Doskonałe jako przystawka, zagryzka, do sałatek, czy sosu tatarskiego.
Pracy przy nich też niewiele. Tylko ten zapach octu. To jest najgorsze :-).
Podam składniki na zalewę w odniesieniu do 1 l wody. Ile jej będziecie potrzebować, to zależy tylko od ilości grzybów :-).
- 1 l wody (4 szklanki 250 ml)
- 1 szklanka octu 10%
- 3 łyżki cukru
- 1,5 łyżki soli
- 20 ziaren pieprzu
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 4 listki laurowe
- 2 łyżeczki gorczycy
- 3 cebule
- grzyby
Grzyby oczyścić. Ja wybieram zawsze te najładniejsze i najmniejsze. Umyć i obgotować. Odcedzić. Nie przejmujcie się, że lekko ściemnieją. W occie kolor się rozjaśni.
W garnku zagotować wodę z octem i przyprawami. Wrzucić pokrojoną w plastry cebulę. Chwilę gotować.
Do czystych słoiczków wsypać odrobiną gorczycy, włożyć trochę cebuli z zalewy i umieścić grzyby. Na wierzch można ponownie nałożyć cebulę z zalewy. Zalać gorącą zalewą i zamknąć.
Tak przygotowane słoiki wstawić do nagrzanego do 140 stopni C piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie pozostawić do wystygnięcia w piekarniku.
Komentarze
Prześlij komentarz