Placek ze śliwkami
Szybki w przygotowaniu placek ze śliwkami. Przepis z "Książki kucharskiej" Zofii Zawistowskiej. Jeśli się nie mylę dostałam ją jako prezent komunijny. Już wtedy Ktoś musiał wiedzieć, że będę kiedyś gotować i piec :-).
Placek w sumie jest ucierany, ale ciasto równie dobrze można zrobić w robocie kuchennym lub za pomocą miksera.
- 800 - 1000 g śliwek węgierek
- 400 g maki pszennej
- 200 g masła
- 4 jaja
- 150 g cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- cukier puder do posypania
Śliwki umyć i przekroić wzdłuż usuwając pestki.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać.
Masło utrzeć na puszystą masę. Ucierając dodawać po jednym jaju i łyżce cukru. Pulchną masę wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Mieszając dolać mleko. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Gotowe ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i poukładać jedną obok drugiej, rzędami śliwki lekko je docisnąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut lub tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto posypać obficie cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz