Kaczka z jabłkami sous - vide
Mięso z kaczki to jedno z najsmaczniejszych mięs. Jeden przepis na kaczkę na blogu już się znajduje. Tym razem kaczka z jabłkami również przygotowywana metodą sous - vide. Kaczka i jabłka to idealne połączenie. Warto więc spróbować.
(na 2 porcje)- 2 filety z piersi kaczki
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 duże jabłko
Przyprawy umieścić w moździerzu i utrzeć.
Jabłko umyć, obrać i pokroić w szesnastki.
Przygotować urządzenie sous - vide. Temperaturę ustawić na 65 stopni C. W czasie, gdy woda się nagrzewa przygotować filety. Opłukać je, osuszyć papierowym ręcznikiem i w razie konieczności oczyścić z pozostałości piór. Następnie ostrym nożem ponacinać, w kratkę skórę uważając aby nie uszkodzić mięśni. Filety natrzeć przygotowaną wcześniej mieszanka przypraw.
Zarówno filety, jak i jabłka umieścić w woreczkach i za pomocą próżniowej zamykarki odessać powietrze i zgrzać. Następnie woreczki umieścić w nagrzanej wodzie. Ustawić czas gotowania na 150 minut (2,5 godziny) i czekać.
Po tym czasie filety wraz z jabłkami umieścić na mocno rozgrzanej patelni o obsmażyć. Należy pamiętać, aby smażenie rozpocząć od skórki.
Komentarze
Prześlij komentarz