Zapiekane naleśniki z serem pod cytrynowym sosem

Naleśniki, kto ich nie lubi? Doskonałe na śniadanie, obiad, podwieczorek, czy kolację. Można je jeść na słodko lub wytrawnie. Tylko z cukrem pudrem, suche lub z przeróżnymi dodatkami. Smażone, zapiekane lub nie, w formie pasztecików lub krokietów. Jak kto lubi.

Tym razem zapiekane naleśniki z białym serem pod cytrynowy sosem. Pycha :-).

(na 3 porcje)

  • 6 naleśników z tego przepisu
  • 250 g sera białego półtłustego
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • garść płatków migdałowych
Sos cytrynowy
  • sok z 2 cytryn
  • 6 łyżek cukru
Usmażyć naleśniki lub wykorzystać takie, które zostały z dnia poprzedniego lub przy przygotowywaniu np. krokietów.
Z dwóch cytryn wycisnąć sok. Przelać do rondelka, zagotować i dodać cukier. Całość gotować około dziesięciu minut, tak aby sos się zredukował. Odstawić.
Ser umieścić w misce. Dodać do niego żółtka, śmietanę, cukier i skórkę otartą z cytryny. Całość dokładnie rozetrzeć widelcem. Ser podzielić na sześć porcji. Nałożyć na naleśniki. Naleśniki składać w trójkąty. Tak przygotowane umieścić w naczyniu żaroodpornym lub naczyniu do zapiekania. Zalać sosem cytrynowym i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 15 minut.

Komentarze

Popularne posty