Ogórki w musztardzie

Ogórków nigdy dość :-) więc odysei ogórkowej część dalsza. Tym razem ogórki w zalewie octowo - musztardowej. Równie pyszne, jak te w miodzie. Warto wypróbować oba przepisy i wybrać ten, który odpowiada Wam najbardziej.

  • ogórki (około 2 kg)
  • 1 l wody
  • 1 szklanka octu
  • 2 łyżki soli
  • 300 g cukru
  • 5 łyżek musztardy delikatesowej
Na słoik 500 ml:
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki gorczycy
  • kwiatostan kopru
Słoiki i przykrywki dokładnie umyć. Przykrywki wewnątrz osuszyć ściereczką kuchenną.
Ogórki dokładnie umyć i pokroić w ćwiartki.
W garnku zagotować wodę, sól, ocet i cukier. Zalewę zestawić z ognia i przestudzić. Następnie dodać musztardę i dokładnie całość wymieszać.
Do każdego słoika włożyć liście laurowe, kwiatostan kopru, ziele angielskie i gorczycę. Następnie ciasno układać w nich ćwiartki ogórków. Gotowe słoiki zalać zalewą, zakręcić i pasteryzować.
W garnku 10 minut od zagotowania.
W piekarniku: słoiki włożyć do zimnego piekarnika. Nastawić na 140 stopni C i pasteryzować 35 minut od momentu zagrzania się piekarnika. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, lekko uchylić i pozostawić w nim słoiki do całkowitego wystudzenia.

Komentarze

Popularne posty