Ogórki w miodzie
Ponownie ogórki. Tym razem w zalewie octowo - miodowej. Bardzo ciekawe w smaku. Doskonałe jako dodatek do surówek i sałatek lub do bezpośredniego spożycia.
- ogórki (około 2 kg)
- 1,8 l wody
- 300 ml octu 10%
- 280g cukru
- 3 łyżki soli
- 8 łyżek miodu
Na 1 słoik 500 ml:
- 1/2 ząbka czosnku
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 5 ziaren pieprzu
- kwiatostan kopru
Słoiki i przykrywki umyć. Przykrywki wewnątrz dokładnie osuszyć ściereczką kuchenną.
Ogórki dokładnie umyć, a następnie pokroić wzdłuż w ćwiartki. Jeśli chcecie można je obrać - ja tego nie robiłam.
W garnku zagotować wodę z octem, solą i cukrem. Zestawić zalewę z ognia i jak przestygnie dodać miód i dokładnie całość wymieszać.
W każdym słoiku umieścić czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, gorczycę i kwiatostan kopru. Następnie dość ciasno powkładać ćwiartki ogórków. Całość zalać zalewą. Słoiki dokładnie zamknąć i zapasteryzować. W garnku 10 minut od zagotowania.
W piekarniku: wstawić do zimnego i pasteryzować 35 minut od czasu nagrzania się piekarnika do 140 stopni C. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i pozostawić w nim słoiki do wystudzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz