Maślaki w maśle
Maślaki jakby nie patrzeć to grzyby :-), a grzyby w maśle już były. Warto jednak nadmienić, że maślaki są bardziej delikatne od podgrzybków, czy innych grzybków, a więc ich przygotowanie może być trochę inne. Moje maślaki są smażone tylko na samym maśle z solą. Nie dodawałam cebulki i czosnku.
- 300 g maślaków
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1/4 łyżeczki soli
Maślaki obrać, odkroić trzonek i pokroić je na mniejsze kawałki. Następnie opłukać i osuszyć w czystej ściereczce kuchennej.
Na głębokiej patelni rozgrzać masło. Dodać osuszone maślaki i smażyć do całkowitego odparowania wody. Na koniec dodać sól. Wymieszać.
Gorące grzyby wraz z masłem przełożyć do wyparzonego słoiczka, zakręcić i odstawić do góry dnem do całkowitego wystygnięcia. Słoiczki z maślakami przechowywać w lodówce lub bardzo chłodnej piwnicy albo spiżarni.
Komentarze
Prześlij komentarz