Baklawa 2

Baklawa to ciasto, które uwielbiam. Oczywiście nie jem jej zbyt często, bo jest bardzo słodka i treściwa, ale niekiedy nachodzi mnie taka ochota na nią, że... A gdy już nadejdzie, to nie da się powstrzymać i trzeba dać jej upust. 

Jeden przepis na baklawę na blogu już jest. Tym razem zmieniłam orzechy, które grają w deserze główną rolę, syrop i co najbardziej widoczne jej kształt. Ponadto dodałam do orzechów kandyzowaną papaję, tak dla smaku i urozmaicenia. Polecam każdemu komu nie obce są smaki krajów bałkańskich lub chciałby ich spróbować.

(na 42 kawałki)
  • 500 g orzechów nerkowca
  • 4 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 100 g kandyzowanej papai
  • 200 g masła klarowanego
  • 21 płatów ciasta filo (37/28 cm)
Syrop:
  • około 700 g mandarynek lub 250 ml soku
  • 0,5 szklanki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
Orzechy nerkowca rozdrobnić w blenderze, tak aby wyczuwalne były kawałki orzechów. Do nerkowców dodać cukier, cynamon i posiekaną papaję. Dokładnie wymieszać.
Masło klarowane roztopić.
Przygotować 14 całych płatów ciasta filo oraz 7, które należy przeciąć wzdłuż krótszego boku, na pół.
Pojedynczy płat filo delikatnie przesmarować masłem. Wzdłuż krótszego boku ułożyć długi patyczek do szaszłyków i wysypać około 3 łyżek mieszanki orzechowej. Mieszanka musi sięgać do połowy ciasta filo. Część z orzechami przykryć połową płata ciasta i zwinąć całość w rulon. Tak przygotowany rulon zmarszczyć. Do tego właśnie potrzebny jest długi patyczek do szaszłyków :-).


Tak postępować z pozostałymi płatami ciasta. Zostawić trochę mieszanki orzechowej do posypania gotowej baklawy.
Każdy rulon pokroić na 3 kawałki, a następnie umieścić w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni C i piec przez godzinę.
W międzyczasie przygotować syrop: wycisnąć sok z mandarynek. Powinno go być około 250 ml. Przelać go do rondelka i gotować około 10 minut, aż zredukuje się trochę jego ilość. Następnie dodać miód i 2 łyżki soku z cytryny. Gotować do całkowitego rozpuszczenia się miodu. Odstawić do przestygnięcia.
Upieczoną baklawę wyjąć z piekarnika i równomiernie polać mandarynkowym syropem. Na koniec posypać pozostawioną mieszanką orzechową.

Komentarze

Popularne posty