Baklawa
Baklawa to deser z kuchni krajów bałkańskich. Jej głównymi składnikami są: ciasto filo, orzechy, cukier i mnóstwo syropu cukrowego lub cukrowo - miodowego. Deser niesłychanie słodki, wręcz ociekający słodyczą, ale nie da się ukryć, że pyszny. Ważne jest również to, że jeden kawałek do kawki zupełnie wystarczy.
Ze względu na ilość cukru baklawa może śmiało postać nawet do półtora tygodnia i nie ulegnie zepsuciu. Pamiętać należy również o tym, aby nie przechowywać jej w lodówce.
Moja baklawa powstała na bazie trzech rodzajów orzechów, czekolady i innych pysznych dodatków.
(na blaszkę 20/30 cm)- 300 g nerkowców bez soli
- 200 g orzechów laskowych
- 100 g orzechów włoskich
- 300 g czekolady - może być mleczna, gorzka lub mieszana
- 100 g kandyzowanej skórki z cytryny
- 1,5 łyżki cynamonu
- 300 g masła klarowanego
- około 20 płatów ciasta filo
- garść pistacji
Syrop:
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki miodu
- 3/4 szklanki wody
- sok z 1 dużej cytryny
Orzechy włoskie i laskowe ugotować w mleku, odcedzić i przestudzić. Następnie wszystkie orzechy wraz z czekoladą zblendować, ale tak aby były widoczne kawałki orzechów i czekolady. Można również całość posiekać, jednak zajmuje to trochę czasu :-).
Mieszankę orzechowo - czekoladową umieścić w misce. Dodać do niej kandyzowaną skórkę z cytryny oraz cynamon i dokładnie wymieszać.
Blaszkę, przy pomocy pędzelka wysmarować stopionym masłem. Następnie ułożyć około 6 do 8 warstw ciasta filo, pamiętając aby każdą warstwę przesmarować masłem. Jeżeli płaty ciasta będą większe niż blaszka śmiało można je pozaginać :-). Na tak przygotowane ciasto wysypać połowę orzechów. Wyrównać powierzchnię i przykryć je 6 - oma warstwami ciasta - każdą warstwę smarować masłem :-). Wysypać pozostałe orzechy, znów wyrównać powierzchnię i nałożyć pozostałe płaty ciasta - oczywiście posmarować masłem :-). Ostatnią warstwę ciasta filo bardzo obficie posmarować masłem, wręcz można wykorzystać do końca masło ze smarowania.
Ze względu na to, że po upieczeniu ciężko będzie baklawę pokroić, należy uczynić to przed pieczeniem. Można pokroić w prostokąty lub rąby. Jeśli komuś się zamarzy to można również pokroić w trójkąty. Tak przygotowaną baklawę wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C, a po tym czasie piec przez kolejne 55 minut w temperaturze 140 stopni C.
W czasie pieczenia przygotować syrop: wszystkie składniki umieścić w rondelku i gotować przez 15 do 20 minut. Syrop przestudzić.
Pistacje - jest to opcja i nie trzeba ich używać, ale dodają baklawie uroku - posiekać.
Po wyjęciu baklawy z piekarnika i lekkim jej przestudzeniu zalać całość przygotowanym syropem i posypać pistacjami. Pozostawić na minimum godzinę, aby syrop wsiąkł w baklawę.
Komentarze
Prześlij komentarz