Tort miętowy

Na bazie miętowego biszkoptu powstał miętowy tort. Przełożyłam go masą czekoladową. W końcu czekolada doskonale komponuje się z miętą. Do dekoracji użyłam miętowych batonów i kulek Aero oraz świeżej mięty.

  • miętowy biszkopt z tego przepisu
  • 750 ml śmietanki 30%
  • 375 g serka mascarpone
  • 1 śmietan - fix
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 3 miętowe batoniki Aero
  • 1 opakowanie miętowych kulek Aero
  • kilkanaście listków mięty
Przygotować biszkopt zgodnie z tym przepisem.
50 ml śmietanki zagotować. Dodać do niej 50 g gorzkiej i 100 g mlecznej czekolady. Po 2 minutach dokładnie wymieszać i wystudzić. Można schłodzić w lodówce. Następnie ubić za pomocą miksera. Pozostałe 50 g gorzkiej czekolady posiekać.
Do misy robota kuchennego lub miksera wlać 700 ml śmietanki i dodać serek mascarpone. Ubić, a pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan - fix. Następnie ustawić niskie obroty i wolno wlewać przygotowaną wcześniej czekoladę. Gdy masa będzie gotowa dosypać posiekaną gorzką czekoladę i wymieszać za pomocą szpatułki.
Wystudzony biszkopt przeciąć na 2 blaty. Wierzch potraktować, jak spód tortu. Wyłożyć połowę masy i dokładnie ją rozsmarować. Przykryć drugim blatem. Całe ciasto dokładnie posmarować masą. Udekorować połamanymi batonikami i kulkami miętowymi Aero oraz świeżą miętą.

Komentarze

Popularne posty