Miętowy biszkopt

Przepis na biszkopt i samo ciasto biszkoptowe wielokrotnie pojawiało się, i będzie pojawiać na blogu. Tym razem postanowiłam poszaleć i urozmaicić trochę smak biszkoptu. Do ciasta dodałam świeżą miętę. 

Zielone ciasto już na blogu było, ale tamto w sumie nie miało smaku :-). To miętowe miało nieziemski aromat, smak i cudowny zielony kolor. Polecam tym, którzy kochają miętę i nie boją się eksperymentować.

(foremka 25/20 cm)

  • 4 jaja
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 60 g świeżej mięty (zarówno listki, jak i łodyżki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki syropu miętowego
  • szczypta soli
Miętę pokroić i ugotować w niewielkiej ilości wody, następnie odcedzić ją, wodę w której się gotowała gotować jeszcze chwilę, aż zredukuje się do 1/4 objętości. Następnie miętę wraz ze zredukowaną wodą zblendować na gładką masę. Wystudzić.
Do misy robota kuchennego lub miksera oddzielić białka. Dodać sól i ubić je na sztywną pianę. Następnie po jednej łyżce dodawać cukier. Gdy piana będzie lśniąca i sztywna dodawać po jednym żółtku. Pod koniec ubijania dolać syrop miętowy.
Wyłączyć robota. Do masy jajecznej dodać przesiane przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać zblendowaną miętę i ponownie delikatnie wymieszać.
Tak przygotowaną masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. Piec 35 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Komentarze

Popularne posty