Zielone ciasto

Nie zaprzeczę, przepis jest wzięty z https://www.mojewypieki.com/przepis/lesny-mech. Delikatnie go zmodyfikowałam, ale to są tylko minimalne zmiany ;-), czyli tak jakby ich nie było.

Polecam spróbować. Ciasto jest wilgotne, miękkie i nie czuć nic, a nic smaku, ani zapachu szpinaku. Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 25 cm.

  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 3 jaja (L)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 - 3 łyżek sou z cytryny
Szpinak rozmrozić na sitku, następnie odcisnąć go i zblendować.
W misie robota kuchennego lub miksera umieścić całe jaja, wsypać cukier i ubijać do momentu uzyskania jednolitej, puszystej masy. Do ubitych jaj cienką strużką wlewać olej. Ciągle ubijać. Następnie dodać pulpę szpinakową i sok z cytryny.  Chwilę miksować, do dokładnego połączenia składników. Do tak przygotowanej masy przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie, za pomocą szpatułki wymieszać ciasto i przelać je do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Piec około 40 minut do tak zwanego suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika ciasto wystudzić.

Komentarze

Popularne posty