Serowe roladki z cukinii
Od znajomej dostałam cukinię, dość dużą. Nie bardzo wiedziałam co z niej zrobić. Z pomocą przyszedł mi Tomasz Strzelczyk ze swoimi roladkami z cukinii. Postanowiłam zrobić coś podobnego. Muszę przyznać, że były bardzo dobre. Spróbujcie, a nie pożałujecie :-).
- 1 duża cukinia
- olej
- sól
- 250 g twarogu półtłustego
- 400 g sera gouda - 200 g do farszu i 200 g do posypania
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajo
- sól
- pieprz
- 2 słoiki pomidorów z "puszki" lub 2 puszki pomidorów
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- pieprz
Cukinię dobrze umyć, a następnie pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Delikatnie posolić i natrzeć olejem. Plastry ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Po tym czasie cukinię wyjąć, wystudzić, delikatnie obetrzeć papierowym ręcznikiem.
Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać przeciśnięty czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć 10 minut. Następnie dodać pomidory. Ponownie smażyć jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz oregano i bazylią. Jeszcze raz zagotować.
Ser rozgnieść widelcem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i jajo. Masę dokładnie wyrobić. Dodać 200 g startego żółtego sera i ponownie wymieszać.
Na plastry cukinii nałożyć serowy farsz. Zwinąć na kształt roladek i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Roladki zalać sosem pomidorowym. Naczynie nakryć pokrywką i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, a zawartość naczynia posypać startym żółtym serem i wstawić jeszcze na 15 minut do piekarnika.
Komentarze
Prześlij komentarz