Sernik z ananasem
Jak już kiedyś wspomniałam, serników nigdy dosyć. Jest to ciasto nad wyraz uniwersalne. Tym razem sernik z ananasem. Najlepszy do niego jest ananas z puszki. Aby się za bardzo nie przemęczać ;-) ponownie jako spód pojawiły się u mnie herbatniki.
- 250 g herbatników
- 75 g masła
Masa serowa:
- 1 kg sera twarogowego
- 2 jaja + 4 żółtka
- 250 g margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
Dodatki:
- 4 białka
- 4 czubate łyżki wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki cukru
- 1 puszka ananasów w plastrach
Herbatniki rozdrobnić w blenderze, przesypać do miseczki i dokładnie wymieszać z roztopionym masłem. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, równo rozprowadzić i ubić. Odstawić.
Ananasa odcedzić od syropu, przesuszyć na ręczniku papierowym i pokroić na kawałki.
Żółtka i całe jaja umieścić w misie robota kuchennego lub miksera i ubić wraz z cukrem. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Masę serową wylać na wcześniej przygotowany spód. Następnie równomiernie rozłożyć kawałki ananasa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec przez 40 minut.
Na 10 minut przed końcem pieczenia przygotować pianę z dodatkiem wiórków. Po 40 minutach pieczenia ciasto wysunąć z piekarnika. Równomiernie rozłożyć pianę i piec jeszcze 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz