Mini torcik z jagodami i galaretką jagodową
Powiecie, że co za wiele to niezdrowo. Ale co tam. Tortów nigdy za wiele. Oto kolejna odsłona. Tym razem z jagodami ze słoika i naturalną jagodową galaretką.
(foremka o średnicy 15 cm)Biszkopt:
- 3 jaja
- 3 łyżki cukru
- 2,5 łyżki maki pszennej
- 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa:
- 0,5 l śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1 śmietan - fix
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatki:
- 1 słoiczek jagód (u mnie 335 ml pojemności)
Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić w misie robota lub miksera na sztywną pianę. Następnie, ciągle ubijając, po łyżce dodawać cukier. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca dodawać po jednym żółtka. Wyłączyć robota i przy pomocą szpatułki połączyć ze sobą masę jajeczną oraz przesiane mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać, a następnie przelać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Piec w temperaturze 170 stopni C około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjąć i spuścić na blat z wysokości około 60 cm. Wystudzić.
Jagody odcedzić. Sok wlać do rondelka i odparować - w rondelku powinno pozostać około 1/3 pierwotnej ilości soku. Po zastygnięciu powstanie naturalna galaretka.
W misie robota lub miksera umieścić śmietankę oraz mascarpone i ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan - fix.
Wystudzony biszkopt przeciąć na trzy blaty. Wierzchni blat potraktować, jako spód tortu. Posmarować go 1/3 masy. Na nią nałożyć połowę jagód. Przykryć środkowym blatem. Jego również posmarować 1/3 masy i wyłożyć pozostałe jagody. Całość przykryć trzecim blatem (spodem biszkoptu). Kilka łyżek masy umieścić w worku cukierniczym, a pozostałą posmarować wierzch i boki tortu. Następnie brzeg ozdobić masą wyciśniętą z worka - należy użyć tylki o kształcie gwiazdki lub podobnej. Na środek wylać zastygającą galaretkę jagodową.
Komentarze
Prześlij komentarz