Zielone szparagi z sosem francuskim

Ponownie nastał sezon szparagowy, a więc ponownie na blogu kilka przepisów na szparagi. Tym razem zielone szparagi z wody z sosem francuskim. Danie niesłychanie proste w wykonaniu - nawet sos :-), bo szparagi, a szczególnie te zielone są banalnie łatwe w przygotowaniu.

Szparagi niezależnie, czy są to białe, czy zielone należy gotować na stojąco, tak aby nie rozgotować delikatnych główek. Najlepiej robić to w specjalnym garnku do gotowania szparagów lub w każdym innym wysokim naczyniu, pamiętając o tym, aby po oczyszczeniu szparagi związać w pęczki. Pęczek będzie stał w garnku i główki znajda się ponad powierzchnią wody.

(dla 2 osób)

Zielone szparagi są łatwe w oczyszczaniu. Wystarczy tylko odłamać końcówki - złamią się w miejscu, w którym kończy się część zdrewniała, a zaczyna żywa. Można też obrać ostatnie 2 cm łodyżki szparagów, nie jest to konieczne, ale daje 100% pewność, że szparagi po ugotowaniu nie będą miały łyków. Następnie umieścić szparagi w wysokim garnku, dodać po łyżce soli i cukru oraz zalać gorącą wodą. Gotować około 6 do 8 minut pod przykryciem. Szparagi nie mogą być rozgotowane. Należy ugotować je al dente, dlatego w trakcie gotowania warto sprawdzić widelcem, czy są już miękkie.
Ugotowane szparagi odcedzić i podać z przygotowanym wcześniej sosem francuskim.

Komentarze

Popularne posty