Sos francuski
Sos francuski - brzmi obco i pewnie jest ciężki do zrobienia. Nic bardziej mylnego. To nic innego jak beszamel z dodatkiem sera żółtego. Jest niezwykle łatwy do przygotowania i doskonale nadaje się do zapiekanek makaronowych, warzyw z wody lub grilla.
- 30 g masła
- 30 g mąki
- 350 ml mleka
- 50 g żółtego sera (u mnie gouda)
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki soli
W rondelku roztopić masło. Dodać do niego mąkę i zrobić zasmażkę I stopnia (bardzo jasną). Do zasmażki wlać zimne mleko i gotować do czasu, aż sos zgęstnieje. Dodać sól i pieprz, a następnie starty na tarce o drobnych oczkach ser żółty. Podgrzewać do czasu całkowitego rozpuszczenia sera.
Sos podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Nie nadaje się ponownego podgrzewania.
Komentarze
Prześlij komentarz