Zapiekanka szparagowo - ziemniaczana z burratą
I oto ponownie szparagi. Tym razem zapiekanka z zielonymi szparagami oraz młodymi ziemniakami z dodatkiem trzech rodzajów serów: burraty, sera żółtego - gouda i twardego dojrzewającego sera - Stary Olęder. Oczywiście można wykorzystać inne sery. Ja miałam właśnie takie i powiem szczerze idealnie pasowały do mojego dania. Szczególnie burrata świetnie się w nim odnalazła. Polecam spróbować :-).
Zapiekanka została przygotowana w dwóch oddzielnych naczyniach do zapiekania, po jednym dla każdego z nas. Dodatkowo danie okraszone zostało pokruszonymi chipsami z boczku.
(na 2 porcje)- 2 pęczki zielonych szparagów
- 6 młodych ziemniaków
- kilka plasterków sera żółtego - u mnie gouda
- 2 burraty
- 4 łyżki startego twardego sera dojrzewającego
- 6 plastrów wędzonego, parzonego boczku
- sól
- pieprz
- cukier
Ziemniaki obrać i ugotować, a następnie przestudzone pokroić w plastry.
Szparagi oczyścić i ugotować al dente - najlepiej zgodnie z tym przepisem.
Przygotować 2 naczynia do zapiekania. W każdym na dnie ułożyć pokrojone w plasterki ziemniaki. Następnie posolić je i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Przykryć plastrami sera żółtego.
Na tak przygotowane ziemniaki nałożyć ugotowane al dente szparagi, na nie, na środek ułożyć burratę i obficie posypać całość startym dojrzewającym serem.
Zapiekanki umieścić w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku i zapiekać przez 15 minut.
W czasie, gdy zapiekanka przebywa w piekarniku przygotować chipsy z boczku - na rozgrzaną patelnię ułożyć plastry boczku i smażyć z obu stron na ciemno złoty kolor. Obsuszyć na ręczniku papierowym, a następnie pokruszyć i posypać nimi gotowe zapiekanki.
Komentarze
Prześlij komentarz