Tort z truskawkami i karmelizowanym ananasem
Kto nie lubi słodyczy? Kto nie lubi ciast? Kto nie lubi tortów z kremem z bitej śmietany, mascarpone i czekolady? I wreszcie kto nie lubi tortów z owocami?
Taki tort to doskonałe uwieńczenie przyjęcia imieninowego, urodzinowego, świąt, czy innych imprez okolicznościowych. Nie jest też trudny do wykonania. A jeśli się postaramy to można takim torcikiem obdarować solenizanta, czy jubilata. Na pewno każdego ucieszy taki prezent :-).
Biszkopt:- 6 jaj
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 500 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 100 g białej czekolady
Dodatki:
- 1/2 porcji karmelizowanego ananasa
- truskawki
- listki mięty
Upiec biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić wraz ze szczyptą soli w misie robota lub miksera na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypywać po łyżce cukier. Następnie ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. Wyłączyć robota i już ręcznie za pomocą szpatułki, delikatnie do masy jajecznej wmieszać przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do foremki o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piec około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć biszkopt i spuścić go z wysokości około 60 cm na blat. Wystudzić.
Przygotować ananasa zgodnie z przepisem.
W małym rondelku zagotować około 30 ml śmietanki 30%. Połamać białą czekoladę i dodać ją do gorącej śmietanki. Chwilę odczekać a następnie dokładnie wymieszać. Wystudzić i na koniec ubić przy pomocy miksera ręcznego.
W misie robota lub miksera umieścić pozostałą śmietankę 30% wraz z mascarpone i ubić na sztywną pianę. Następnie, pod koniec, ciągle ubijając, cienką stróżką wlewać ubitą wcześniej śmietankę z czekoladą. Tak przygotowana masa jest bardziej aksamitna.
Biszkopt przekroić na 2 części. Wierzch potraktować, jako spód, nałożyć połowę masy i karmelizowanego ananasa. Przykryć spodem biszkoptu. Cały tort posmarować masą. Wyrównać jej powierzchnię. Brzeg dodatkowo można przyozdobić masą wyciśniętą z worka cukierniczego z użyciem tylki, najlepiej w kształcie gwiazdki. Cały wierzch udekorować truskawkami i listkami mięty.
Komentarze
Prześlij komentarz