Karmelizowany ananas
W domu miałam świeżego ananasa. Co prawda miałam względem niego inne plany, ale postanowiłam go skarmelizować i dodać do puddingu z chia.
Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Ananas wyszedł świetny tym bardziej, że zamiast zwykłego cukru do karmelizacji użyłam cukru trzcinowego.
- 1 ananas
- 4 łyżki cukru trzcinowego
Ananasa obrać i pokroić w kostkę.
Cukier trzcinowy umieścić na patelni, a następnie nie mieszając doprowadzić do jego całkowitego rozpuszczenia. W trakcie rozpuszczania cukru można jedynie potrząsnąć patelnią.
Po całkowitym rozpuszczeniu się cukru dodać pokrojonego ananasa.
Nie zdziwcie się, że po dodaniu zimnego owocu karmel stwardnieje. Należy nadal zawartość patelni, ciągle mieszając, smażyć. Twardy karmel się rozpuści i pięknie pokryje ananasa.
Całość należy smażyć do całkowitego odparowania płynu i zmięknięcia ananasa.
Komentarze
Prześlij komentarz