Ciastka francuskie z gruszką

Ciasto francuskie można wykorzystać na wiele sposobów. Tym razem są to ciastka z prażoną gruszką, orzechami włoskimi i żurawiną. Przepyszne, choć jest troszkę pracy przy nich. Jednak warto :-). Może kogoś zdziwi, że do nadzienia gruszkowego dodałam pieprz, ale wierzcie mi idealnie pasuje do gruszek.

Dodam, że z tej porcji wyjdzie 6 mocno upakowanych ciastek lub 9 mniej. Zależy, jak kto lubi ;-).

(na 6 ciastek)

  • 1 ciasto francuskie
  • 800 g słodkich gruszek
  • 2 garści orzechów włoskich
  • 1 szklanka mleka
  • 6 łyżeczek żurawiny
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta pieprzu, może być różowy
  • 2 łyżki wody
  • 1 jajo
  • cukier do posypania ciastek
Orzechy zalać mlekiem, zgotować, ostudzić i posiekać.
Gruszki umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w sporą kostkę. Umieścić je w głębokiej patelni dolewając 2 łyżki wody i prażyć, aż całkowicie odparuje woda. Dodać sok z cytryny, cynamon i pieprz oraz posiekane orzechy włoskie. Dokładnie wymieszać i prażyć jeszcze przez 2 minuty. Zestawić z ognia i wystudzić.
Ciasto rozłożyć i pokroić na 6 równych części. Na każdej z nich, na środku rozsmarować po jednej łyżeczce żurawiny, a następnie nałożyć 1/6 farszu. Ciasto zlepić na kształt kopert. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajem i posypać cukrem. Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Komentarze

Popularne posty