Babka majonezowa z lukrem jagodowym
Przepisów na babkę majonezową jest wiele. Mój pewnie niczym nie różni się od większości, jakie można znaleźć w internecie. Jedyną różnicą jest lukier jagodowy, którym polałam gotową babkę :-). Spróbujcie sami. Słodka, wilgotna babka i kwaskowy, jagodowy lukier. Pycha :-).
Lukier robiłam z soku z jagód ze słoiczka. Pewnie zdziwicie się, że najpierw radzę odparować sok jagodowy, a później ponownie dodaję do niego wodę. Tak przygotowany lukier jest bardziej intensywny w smaku od lukru robionego tylko z 5 łyżek soku. Wierzcie mi :-).
- 80 g mąki pszennej
- 90 g mąki ziemniaczanej
- 4 jaja
- 140 g majonezu (3 czubate łyżki)
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki gorącej wody
- 2 łyżki odparowanego soku jagodowego
- 4 łyżki cukru pudru
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić wraz z solą i cukrem na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawać po jednym żółtka. Następnie dodać majonez, ekstrakt z wanilii i całość dokładnie wymieszać. Do masy jajecznej wsypać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez 35 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu lekko uchylić piekarnik i pozostawić babkę do wystudzenia. W czasie, gdy babka stygnie przygotować lukier. Połowę soku z jagód zagotować i gotować do czasu jego odparowania - ma pozostać około 2 łyżki soku. Następnie odparowany sok połączyć z gorącą wodą i cukrem pudrem. Dokładnie rozetrzeć. Gdyby pojawiły się nieroztarte grudki cukru lukier przetrzeć przez sitko, a następnie polać nim babkę.
Komentarze
Prześlij komentarz