Rogaliki na ziemniakach z nadzieniem czekoladowym

Rogaliki drożdżowe :-). Kto ich nie lubi? Jeden przepis na drożdżowe rogaliki już się na blogu pojawił. Tym razem do ciasta dodałam, chyba nikogo już nie dziwi, puree ziemniaczane. Jak już wiecie dodatek ziemniaków wpływa na wydłużenie świeżości rogalików. Gotowe rogaliki dłużej zachowują wilgotność i właśnie świeżość. Tym razem nadziałam je masą "czekoladową". Pycha :-).


(na 24 sztuki)

  • 700 g mąki
  • 30 g drożdży świeżych
  • 250 - 300 ml mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 125 g masła
  • 1 jajo
  • 250 g puree ziemniaczanego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki nutelli
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajo do posmarowania rogalików
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody
Mleko podgrzać. Masło roztopić.
Z drożdży, 100 ml podgrzanego mleka, cukru i 4 łyżek mąki zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W misie robota kuchennego lub miksera umieścić pozostałą mąkę, jajo, puree ziemniaczane szczyptę soli i 150 ml mleka. Dodać również wyrośnięty zaczyn i wyrabiać ciasto. Jeśli okaże się, że ciasto jest nazbyt gęste, dolać pozostałe mleko. Ciasto wyrabiać do momentu aż pojawią się pęcherzyki powietrzne. Dolać roztopione masło i wyrabiać jeszcze chwilę. Tak przygotowane ciasto odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
W międzyczasie wymieszać ze sobą składniki nadzienia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części. Każdą z nich wyrobić, rozwałkować w okrąg i podzielić na osiem trójkątów. Na każdy kawałek ciasta nałożyć nadzienie, następnie zwinąć, odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub sylikonową matą i pozostawić na 15 minut w ciepłym miejscu.
Rozkłócić jajo i posmarować nim wyrośnięte rogaliki. 
Rogaliki piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
W trakcie, gdy rogaliki się pieką przygotować lukier z cukru pudru i gorącej wody.
Upieczone rogaliki posmarować lukrem.

Komentarze

Popularne posty