Drożdżowe rogaliki
Nie pamiętam kiedy ostatnio robiłam rogaliki drożdżowe. Było to bardzo dawno :-). Jednak nadszedł ten czas i są. Pyszne, mięciutkie, rumiane. Moje rogaliki nadziałam, tym co mi w rękę wpadło: krówki, czekolada, cukierki.
Z poniższej porcji ciasta wyszły 24 sztuki :-).
- 700 g mąki
- 30 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 5 łyżek cukru
- 125 g masła
- 3 jaja
- szczypta soli
- + 1 jajo do posmarowania
Mleko podgrzać. Połowę odlać do miski robota lub miksera, dodać cukier, drożdże i 3 łyżki mąki - zrobić zaczyn i odstawić go na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie do miski dodać pozostałą mąkę, sól, jaja i wymieszane ze sobą mleko i roztopione masło. Wyrobić ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut, aż ciasto podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Uformować kule i każdą rozwałkować. Podzielić je 8 trójkątów. Na każdy trójkąt, w najszerszym miejscu nałożyć cukierki, czekoladę, krówki lub cokolwiek innego. Zwinąć na kształt rogali.
Odłożyć na blachę i odstawić na kolejne 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogaliki posmarować rozkłóconym jajem i wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Komentarze
Prześlij komentarz