Pomidorki a'la Jamie Oliver
Surówka z pomidorków koktajlowych na wzór tych robionych przez Jamiego Olivera. Co ją wyróżnia? Otóż dodatek octu balsamicznego. Może wydawać się dziwne, aby pomidory traktować dodatkowo octem, ale właśnie ten ocet podbija ich smak. Warto spróbować :-).
Taka surówka może być doskonałym dodatkiem do mięs, pasztecików, a nawet do kanapek - mini torcików chlebowych :-).
(na 2 porcje)- 10 pomidorków koktajlowych czerwonych
- 10 pomidorków koktajlowych żółtych
- 10 pomidorków koktajlowych zielonych
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
- sól
- pieprz
Pomidorki umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić: większe na ćwiartki, a mniejsze na połówki. Następnie posolić i odstawić na 10 minut, aby sól wyciągnęła nadmiar wody. Odcedzić na sitku.
Tak przygotowane pomidorki wymieszać z oliwą, octem, bazylią i świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz