Mini torciki chlebowe
Kanapki każdy zna. Mogą być przeróżne. Z wędliną, serem żółtym lub twarożkiem, z jajem, warzywami, czy różnego rodzaju pastami. Od koloru do wyboru. Dziś przedstawię moją wersję kanapek. Mini torciki chlebowe. Tego typu kanapki składają się zwykle z kilku warstw chleba i różnych dodatków. Na blogu pojawi się jeszcze kilka tego typu pomysłów na kanapki.
Dzisiejsza wersja składa się z chleba wieloziarnistego, twarożku, włoskich wędlin i dodatków roślinnych :-). Polecam spróbować. Doskonale nadają się na niedzielne lub świąteczne śniadanie. Jest to zawsze jakaś odmiana od zwykłych monotonnych śniadań :-).
(na 2 porcje)- 6 kromek chleba wieloziarnistego
- 1 serek almette - u mnie ziołowy
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1/2 świeżego ogórka
- garść kiełków - u mnie brokułowe
- 8 średniej wielkości plastrów włoskiej mortadeli
- 8 średniej wielkości plastrów ostrego salami
Serek almette rozrobić ze śmietaną.
Ogórka umyć, nie obierać, pokroić w cieniutkie plasterki.
Z kromek chleba odkroić skórkę. Każdą z nich posmarować sporą ilością serka. Środkową i wierzchnią kromkę trzeba posmarować z obu stron :-). Przystąpić do składania torcików. Jeden z mortadelą, a drugi z salami.
Pierwszy mini torcik: na spód nałożyć zwinięte w ruloniki cztery plasterki mortadeli. Przykryć drugą kromką i lekko docisnąć. Następnie nałożyć pozostałe, również zrolowane plastry mortadeli. Na nich ułożyć plasterki ogórków i przykryć trzecią kromką, którą należy obficie posypać kiełkami.
Drugi mini torcik: zrobić podobnie jak ten z mortadelą, zamieniając wędlinę na ostre salami ;-).
Każdy torcik przekroić na dwa trójkąty :-).
Komentarze
Prześlij komentarz