Bezy z masą czekoladową

Suche bezy smakują dobrze, jednak bezy przełożone masą to już wyższy poziom smaku :-). Rewelacyjnie smakują z masą kawową, czekoladową, cytrynową  i innymi wyrazistymi w smaku masami. Moje beziki zostały przełożone masą czekoladową z dodatkiem kawy rozpuszczalnej. Smak nieziemski - polecam :-).

Zdradzę pewien trik, ale myślę, że i tak większość z Was o nim wie. Co zrobić aby bezy nie nasiąknęły wilgocią z masy? Otóż warto je od spodu posmarować rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą. Czekolada po zastygnięciu ochroni delikatną bezę ;-).

(na około 20 sztuk bezów)

  • bezy z tego przepisu
  • 200 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 1 biała czekolada
Pierwszym etapem będzie zrobienie bezów. Przed posmarowaniem ich białą czekoladą i przełożeniem muszą być zupełnie wystudzone.
Następnie należy zrobić gęsty ganache ze 125 ml śmietanki i 250 g czekolady. Śmietankę zagotować w rondelku. Po zagotowaniu wyłączyć ogień i wsypać połamane czekolady (mleczną i gorzką). Nie mieszać, tylko pozostawić całość na 2 minuty. Dopiero po tym czasie dokładnie wymieszać zawartość rondelka i pozostawić do wystygnięcia. Ganache będzie gęsty, ale taki musi być.
W misie robota lub miksera ubić mascarpone, następnie łyżka, po łyżce dodawać wystudzony ganache. Na koniec wsypać kawę. 
Na połowę posmarowanych od spodu białą czekoladą bezów nałożyć, za pomocą worka cukierniczego i odpowiedniej tylki lub przy pomocy łyżeczki masę, a następnie złożyć je z pozostałymi bezami. Można jeść od razu.
Tak przełożone bezy można przechować do dwóch dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Komentarze

Popularne posty