Zapiekanka z kurczakiem i boczkiem pod beszamelem
Kolejna zapiekanka :-). Tym razem do ziemniaków i kurczaka dodałam wędzony boczek. Całość oczywiście pod beszamelem i żółtym serem. Cóż może kalorii jest w tym sporo, ale liczy się smak. Kalorie będziemy liczyć kiedyś ;-).
(na 4 porcje)- 850 g małych ziemniaków
- 2 filety z kurczaka
- 200 g boczku parzonego, wędzonego
- 3 cebule
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 150 g + 50 g żółtego sera
- 1 łyżka masła klarowanego
- beszamel z 1 szklanki mleka
Beszamel przygotować z 1 szklanki mleka, z tego przepisu. Do przygotowanego beszamelu dodać 50 g startego żółtego sera. Dokładnie wymieszać, do całkowitego rozpuszczenia sera.
Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki i ugotować al dente w osolonej wodzie. Następnie odcedzić.
Cebulę i boczek pokroić w kostkę, a następnie zezłocić na 1 łyżce masła klarowanego. Zdjąć z ognia, odcedzić cebulę z boczkiem, a na pozostałym na patelni tłuszczu obsmażyć pokrojonego w paski, posolonego i posypanego wędzoną papryką kurczaka.
Na dno naczynia żaroodpornego (u mnie 25/25 cm) wyłożyć podsmażony boczek z cebulką, następnie połowę ziemniaków. Na ziemniakach rozłożyć kurczaka. Następnie zalać połową beszamelu i posypać 1/3 startego żółtego sera. Nałożyć pozostałe ziemniaki. Ponownie zalać beszamelem i całość posypać pozostałym żółtym serem.
Wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Komentarze
Prześlij komentarz