Zapiekanka z kurczakiem i boczkiem pod beszamelem

Kolejna zapiekanka :-). Tym razem do ziemniaków i kurczaka dodałam wędzony boczek. Całość oczywiście pod beszamelem i żółtym serem. Cóż może kalorii jest w tym sporo, ale liczy się smak. Kalorie będziemy liczyć kiedyś ;-).

(na 4 porcje)

  • 850 g małych ziemniaków
  • 2 filety z kurczaka
  • 200 g boczku parzonego, wędzonego
  • 3 cebule
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 150 g + 50 g żółtego sera
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • beszamel z 1 szklanki mleka

Beszamel przygotować z 1 szklanki mleka, z tego przepisu. Do przygotowanego beszamelu dodać 50 g startego żółtego sera. Dokładnie wymieszać, do całkowitego rozpuszczenia sera.
Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki i ugotować al dente w osolonej wodzie. Następnie odcedzić.
Cebulę i boczek pokroić w kostkę, a następnie zezłocić na 1 łyżce masła klarowanego. Zdjąć z ognia, odcedzić cebulę z boczkiem, a na pozostałym na patelni tłuszczu obsmażyć pokrojonego w paski, posolonego i posypanego wędzoną papryką kurczaka.
Na dno naczynia żaroodpornego (u mnie 25/25 cm) wyłożyć podsmażony boczek z cebulką, następnie połowę ziemniaków. Na ziemniakach rozłożyć kurczaka. Następnie zalać połową beszamelu i posypać 1/3 startego żółtego sera. Nałożyć pozostałe ziemniaki. Ponownie zalać beszamelem i całość posypać pozostałym żółtym serem.
Wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.

Komentarze

Popularne posty