Lasagne bolognese
Lasagne bolognese najczęściej kojarzone włoskie dania. Oczywiście zaraz po spaghetti bolognese. Zapiekany makaron z beszamelem, sosem bolońskim, mozarellą i parmezanem przypadnie do gustu każdemu. Jest to danie proste, ale czasochłonne. Samo złożenie potrawy jest szybkie. Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie sosu bolognese. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby go zrobić dzień wcześniej.
Poniższy przepis jest przeznaczony dla 4 wygłodniałych lub 6 mniej głodnych osób.
- około 1/2 opakowania makaronu lasagne
- 2 mozarelle (może być więcej)
- 150 g parmezanu lub topliwego sera żółtego (może być więcej)
Składniki na beszamel:
- 500 ml mleka
- 2 - 3 łyżek masła
- 2 łyżki mąki
- vegeta
- pieprz
- sól
- 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
Składniki na sos bolognese:
Mięso zmielić. Boczek, marchewki, szalotkę i czosnek pokroić w kostkę. Seler naciowy w 0,5 cm półkrążki.
W głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Podsmażyć na nim boczek. Dodać szalotkę. Kiedy zeszkli się dodać czosnek i smażyć około 1 minuty. Dołożyć mięso. Smażyć przez jakieś 5 minut ciągle mieszając i rozbijając grudki. Do mięsa dodać marchewkę i selera. Patelnię przykryć i całość dusić jakieś 10 minut. Wlać mleko. Kiedy część płynu odparuje dolać wino. Poczekać kilka minut, aż zredukuje się ilość płynu na patelni i dodać pomidory. Na tym etapie można dodać sól, pamiętając o tym, aby potem potrawa nie była za słona :-). Całość dusić, od czasu do czasu mieszając, przez 0,5 - 1 godziny. Po tym czasie dodać przyprawy, cukier i ewentualnie sól. Całość dusić jeszcze przez 5 minut. Odstawić do wystygnięcia.
Ser żółty lub parmezan zetrzeć na tarce. Mozarellę pokroić w plastry.
Można przystąpić do składania dania.
Przygotować naczynie żaroodporne lub formę do zapiekania w wielkości około 25/20 cm. Na dno wylewamy część beszamelu, rozprowadzamy i układamy pierwszą warstwę makaronu. Na makaron wykładamy część sosu bolognese, beszamelu, posypujemy serem i układamy ponownie makaron. Czynność powtarzamy, aż skończą się składniki, pamiętając o tym, że ostatnią warstwą ma być makaron. Wierzch naszej lasagne posypujemy (oczywiście jeśli zostanie) resztą żółtego sera i obkładamy mozarellą.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 40 minut.
- 750g łopatki wieprzowej
- 100 g wędzonego boczku
- 3 marchewki
- 1/2 pęczka selera naciowego
- 2 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- około 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 250 ml mleka
- 2 puszki pokrojonych pomidorów
- sól
- pieprz
- po 1 łyżeczce: oregano, bazylii, tymianku
- 1 - 2 łyżeczek cukru
- olej
Mięso zmielić. Boczek, marchewki, szalotkę i czosnek pokroić w kostkę. Seler naciowy w 0,5 cm półkrążki.
W głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Podsmażyć na nim boczek. Dodać szalotkę. Kiedy zeszkli się dodać czosnek i smażyć około 1 minuty. Dołożyć mięso. Smażyć przez jakieś 5 minut ciągle mieszając i rozbijając grudki. Do mięsa dodać marchewkę i selera. Patelnię przykryć i całość dusić jakieś 10 minut. Wlać mleko. Kiedy część płynu odparuje dolać wino. Poczekać kilka minut, aż zredukuje się ilość płynu na patelni i dodać pomidory. Na tym etapie można dodać sól, pamiętając o tym, aby potem potrawa nie była za słona :-). Całość dusić, od czasu do czasu mieszając, przez 0,5 - 1 godziny. Po tym czasie dodać przyprawy, cukier i ewentualnie sól. Całość dusić jeszcze przez 5 minut. Odstawić do wystygnięcia.
Ser żółty lub parmezan zetrzeć na tarce. Mozarellę pokroić w plastry.
Można przystąpić do składania dania.
Przygotować naczynie żaroodporne lub formę do zapiekania w wielkości około 25/20 cm. Na dno wylewamy część beszamelu, rozprowadzamy i układamy pierwszą warstwę makaronu. Na makaron wykładamy część sosu bolognese, beszamelu, posypujemy serem i układamy ponownie makaron. Czynność powtarzamy, aż skończą się składniki, pamiętając o tym, że ostatnią warstwą ma być makaron. Wierzch naszej lasagne posypujemy (oczywiście jeśli zostanie) resztą żółtego sera i obkładamy mozarellą.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz