Leśny mech

Leśny mech, to nic innego, jak ciasto szpinakowe przełożone masą śmietanową z mascarpone. Nazwa pochodzi od koloru - zielone oraz od tego, że z wierzchu posypane jest pokruszonym ciastem - zielonym - stąd mech. Do dekoracji można użyć pestek granatu, borówek, malin, innych owoców, gotowych lub przygotowanych przez siebie grzybków, liśćmi świeżego szpinaku i co tam komu do głowy przyjdzie.

Aby smak gotowego ciasta nie był mdły warto dolny blat posmarować lekko kwaskowym dżemem. Ja użyłam własnej roboty dżemu truskawkowego.



  • 3 łyżki dżemu truskawkowego lub innego
  • 1 mały owoc granatu
Przygotować ciasto zgodnie z przepisem na zielone ciasto. Wystudzić. Odciąć wierzch ciasta - upiecze się z górką i ją trzeba ściąć, a następnie pokruszyć. Pozostałe ciasto podzielić na dwa blaty.
W misie miksera lub robota umieścić zimne mascarpone i śmietankę 30%. Ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan - fix.
Pierwszy blat posmarować dżemem, na który nałożyć masę pozostawiając 4 czubate łyżki. Przykryć drugim blatem. Cały tort posmarować pozostawioną masą. Całość obsypać pokruszonym ciastem i udekorować ziarnami granatu.

Komentarze

Popularne posty