Ryż na mleku z sosem z jagód
Taki trochę deser, trochę drugie danie do treściwej zupy. Zwał, jak zwał :-). Naszła mnie ochota na tego tupu jedzonko. Czasami przychodzi taki moment, że chce się czegoś, ale nie wiadomo czego. I w konsekwencji powstaje takie proste danie.
Do sosu wykorzystałam jagody ze słoika, ale można zrobić go z każdych innych owoców.
(na 2 porcje)- 1 szklanka ryżu
- 2,5 szklanki mleka
- szczypta soli
- słoik jagód w cukrze (u mnie 335 ml)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki śmietany 18% do dekoracji
Ryż zalać mlekiem i wstawić na gaz. Od momentu zagotowania zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie zestawić z ognia. Wymieszać, ponownie nakryć przykrywką. Niech dochodzi.
Owoce oddzielić od soku. Sok rozcieńczyć z wodą - ma być 200 ml płynu. Zagotować. Do gotującego się soku wlać rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody, mąkę ziemniaczaną. Dorzucić owoce i gotować, aż masa straci posmak mąki.
Ryż wyporcjować, polać sosem jagodowym i udekorować kleksem z kwaśnej śmietany.
Komentarze
Prześlij komentarz