Naleśniki z ziemniakami i serem
Pytałam MD, co chce na obiad. Padło - naleśniki. Super. Tylko, że za mną chodziły pierogi z ziemniakami i serem. Czy można to jakoś połączyć? Otóż tak.
Naleśniki z ziemniakami i serem. Nic innego, jak naleśniki nadziane farszem do pierogów z ziemniakami i serem. Nie spodziewałam się, że wyjdą tak smaczne. Z poniższego przepisu wychodzi 6 nadzianych naleśników (średnica suchego naleśnika - 24 cm). Danie okrasiłam skwarkami z wędzonego boczku i śmietany 18 %.
(na 6 sztuk)- 6 naleśników z tego przepisu
- 450 g puree ziemniaczanego lub ugotowanych ziemniaków
- 250 g tłustego sera białego
- 1 szalotka lub inna cebula
- 2 łyżki tłuszczu
- sól
- pieprz
- 200 g wędzonego boczku
- 1 łyżka tłuszczu
Przygotować ciasto i usmażyć naleśniki.
Boczek pokroić w kostkę i zezłocić na łyżce tłuszczu.
Jeżeli farsz przygotowujemy z ziemniaków, to ugotować je w mundurkach. Wystudzić i obrać.
Szalotkę pokroić w bardzo drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu.
Puree lub ziemniaki oraz ser przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa o drobnych oczkach lub przez praskę do ziemniaków.
Do masy serowo ziemniaczanej dodać zeszkloną szalotkę oraz sól i pieprz. Farsz ma być wyrazisty w smaku. Wymieszać.
Naleśniki posmarować obficie farszem i zwinąć tak, jak krokiety.
Przed podaniem naleśniki obsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Podać ze śmietaną i skwarkami z boczku.
Komentarze
Prześlij komentarz