Naleśniki z ziemniakami i serem

Pytałam MD, co chce na obiad. Padło - naleśniki. Super. Tylko, że za mną chodziły pierogi z ziemniakami i serem. Czy można to jakoś połączyć? Otóż tak. 

Naleśniki z ziemniakami i serem. Nic innego, jak naleśniki nadziane farszem do pierogów z ziemniakami i serem. Nie spodziewałam się, że wyjdą tak smaczne. Z poniższego przepisu wychodzi 6 nadzianych naleśników (średnica suchego naleśnika - 24 cm). Danie okrasiłam skwarkami z wędzonego boczku i śmietany 18 %.

(na 6 sztuk)
  • 6 naleśników z tego przepisu
  • 450 g puree ziemniaczanego lub ugotowanych ziemniaków 
  • 250 g tłustego sera białego
  • 1 szalotka lub inna cebula
  • 2 łyżki tłuszczu
  • sól
  • pieprz
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka tłuszczu
Boczek pokroić w kostkę i zezłocić na łyżce tłuszczu.
Jeżeli farsz przygotowujemy z ziemniaków, to ugotować je w mundurkach. Wystudzić i obrać.
Szalotkę pokroić w bardzo drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu.
Puree lub ziemniaki oraz ser przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa o drobnych oczkach lub przez praskę do ziemniaków.
Do masy serowo ziemniaczanej dodać zeszkloną szalotkę oraz sól i pieprz. Farsz ma być wyrazisty w smaku. Wymieszać.


Naleśniki posmarować obficie farszem i zwinąć tak, jak krokiety.
Przed podaniem naleśniki obsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Podać ze śmietaną i skwarkami z boczku.

Komentarze

Popularne posty