Sos mango - chili
Sos mango - chili, to doskonały dodatek do dań z owoców morza, sajgonek, nuggetsów i dań z grilla. A sezon grillowy trwa nadal. Polecam ten sos do grillowanego lub panierowanego sera camembert.
- 1 dojrzałe mango
- 1 ząbek czosnku
- 1 strąk ostrej, małej papryczki
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 0,5 łyżeczki ziaren kolendry
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 0,5 szklanki octu ryżowego lub winnego
- szczypta soli
Mango obrać i pokroić w kostkę.
Papryczkę pokroić również w kostkę.
W moździerzu lub blenderze rozetrzeć czosnek, imbir, kolendrę i kurkumę.
W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić roztarte przyprawy i smażyć około 2 minut na małym ogniu. Następnie dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę. Smażyć jeszcze około 1 minuty. Dodać ocet i cukier. Dokładnie wymieszać i dodać mango. Gotować przez 8 minut. Doprawić solą.
Tak przygotowany sos można przełożyć do wyparzonych słoików i przechowywać w lodówce. Ja swój sos dodatkowo zblendowałam. Dzięki temu uzyskał jedwabistą gładkość.
Komentarze
Prześlij komentarz