Ura - maki z pastą z tuńczyka
Tym razem ura - maki. Podaliśmy je z pastą z tuńczyka i marynowaną rzodkwią, otoczone szczypiorkiem.
Ryż przygotować zgodnie z tym przepisem. Podam składniki na około trzy rolki.
- ryż do sushi
- 100 g tuńczyka z oleju
- 1 łyżeczka majonezu
- sól
- pieprz
- kilka kropli soku z limonki
- 3 paski marynowanej rzodkwi
- 3 płaty nori
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Ryż do sushi przygotować zgodnie z tym przepisem.
Tuńczyka odcedzić z nadmiaru oleju. Rozdrobnić widelcem i wymieszać z majonezem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki.
Na macie rozłożyć płat nori, na niego nałożyć ryż. Tym razem pokrywając cały płat. Następnie odwrócić płat z ryżem, tak aby ryż leżał na macie, a nori było na wierzchu. Na nori nałożyć pastę z tuńczyka i marynowaną rzodkiew. Zwinąć przy pomocy maty.
Przygotowaną rolkę obtoczyć w posiekanym szczypiorku i pokroić ostrym nożem na 10 do 12 kawałków.
Komentarze
Prześlij komentarz