Ura - maki z pastą z tuńczyka

Tym razem ura - maki. Podaliśmy je z pastą z tuńczyka i marynowaną rzodkwią, otoczone szczypiorkiem. 
Ryż przygotować zgodnie z tym przepisem. Podam składniki na około trzy rolki.


  • ryż do sushi
  • 100 g tuńczyka z oleju
  • 1 łyżeczka majonezu
  • sól
  • pieprz
  • kilka kropli soku z limonki
  • 3 paski marynowanej rzodkwi
  • 3 płaty nori
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Ryż do sushi przygotować zgodnie z tym przepisem
Tuńczyka odcedzić z nadmiaru oleju. Rozdrobnić widelcem i wymieszać z majonezem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki.
Na macie rozłożyć płat nori, na niego nałożyć ryż. Tym razem pokrywając cały płat. Następnie odwrócić płat z ryżem, tak aby ryż leżał na macie, a nori było na wierzchu. Na nori nałożyć pastę z tuńczyka i marynowaną rzodkiew. Zwinąć przy pomocy maty. 
Przygotowaną rolkę obtoczyć w posiekanym szczypiorku i pokroić ostrym nożem na 10 do 12 kawałków.

Komentarze

Popularne posty