Kalafior zapiekany z żółtym serem
Kalafior to idealny dodatek do obiadu, mięs z grilla lub sałatek, czy surówek. Jakiś czas temu podałam przepis na pieczonego kalafiora.
Tym razem zapiekany z żółtym serem i parmezanem. Szybszy w przygotowaniu i niesłychanie smaczny :-).
- średniej wielkości kalafior
- 100 g żółtego sera (u mnie gouda)
- 50 g parmezanu
- sól
Kalafiora oczyścić, podzielić na różyczki i podgotować w osolonej wodzie. Ma być chrupiący.
W międzyczasie nagrzać do 180 stopni C piekarnik. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć ser żółty, a na drobnych oczkach parmezan.
Na dno naczynia do zapiekania wysypać ser żółty. Na ser ułożyć odcedzonego, jeszcze gorącego kalafiora, a następnie posypać go startym parmezanem.
Zapiekać przez 10 do 15 minut, aż do lekkiego zrumienienia się parmezanu na wierzchu.
Komentarze
Prześlij komentarz