Kalafior zapiekany z żółtym serem

Kalafior to idealny dodatek do obiadu, mięs z grilla lub sałatek, czy surówek. Jakiś czas temu podałam przepis na pieczonego kalafiora
Tym razem zapiekany z żółtym serem i parmezanem. Szybszy w przygotowaniu i niesłychanie smaczny :-).

(na 2 porcje)
  • średniej wielkości kalafior
  • 100 g żółtego sera (u mnie gouda)
  • 50 g parmezanu
  • sól
Kalafiora oczyścić, podzielić na różyczki i podgotować w osolonej wodzie. Ma być chrupiący.
W międzyczasie nagrzać do 180 stopni C piekarnik. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć ser żółty, a na drobnych oczkach parmezan.
Na dno naczynia do zapiekania wysypać ser żółty. Na ser ułożyć odcedzonego, jeszcze gorącego kalafiora, a następnie posypać go startym parmezanem.
Zapiekać przez 10 do 15 minut, aż do lekkiego zrumienienia się parmezanu na wierzchu.

Komentarze

Popularne posty