Pieczony kalafior
Pieczony kalafior to alternatywa dla tego z wody podawanego z bułką tartą. Jest bardziej chrupiący.
Kalafior sam w sobie jest mdły więc niesłychanie istotne są przyprawy, które zastosujemy do jego przyprawienia. Ja w mojej wersji użyłam bardzo ostrej pasty paprykowej - harissy. Jeżeli nie posiadacie takowej można ją zastąpić papryką mieloną słodką i ostrą lub nawet pieprzem cayenne.
- 1 mały lub 1/2 dużego kalafiora
- 20 g parmezanu
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka harissy (zamiast pasty można dać 1 łyżkę słodkiej papryki i 1 łyżeczkę ostrej)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 duży ząbek czosnku
- olej
- 1/2 szklanki wody
Kalafiora umyć i wyciąć głąb, ale tak aby różyczki nadal były połączone.
W miseczce wymieszać bułkę tartą, starty parmezan, harissę, sól, czosnek przepuszczony przez praskę i olej. Oleju dajemy tyle, aby powstała pasta - należy pamiętać, że bułka tarta wchłonie olej.
Tak przygotowaną pastą dokładnie natrzeć kalafiora.
Do naczynia żaroodpornego wlać 1/2 szklanki wody. Umieścić w nim kalafiora i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 50 minut.
Jeżeli boicie się, że kalafior wyjdzie za twardy można go przed natarciem pastą podgotować przez jakieś 3 minuty.
Komentarze
Prześlij komentarz