Futo - maki z tatarem z łososia
Kolejna odsłona futo - maków. Tym razem z tatarem z łososia. My z MD preferujemy tatara z surowego łososia. Dlatego właśnie taki tatar przygotowałam. Można zawsze przygotować tatar z wędzonej ryby.
Oprócz tatara w rolce sushi pojawił się serek typu philadelphia, awokado i marynowana rzodkiew.
Podaję przepis na około trzy rolki.
- ryż do sushi z tego przepisu
- 200 g świeżego łososia
- 1 szalotka
- 1 łyżeczka oleju z sezamu
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
- 4 krople sosu piri piri
- kilka kropli soku z limonki
- sól
- pieprz
- serek typu philadelphia
- kilka pasków awokado
- 3 paski marynowanej rzodkwi
- 3 płaty nori
Ryż do sushi przygotować zgodnie z przepisem.
Łososia osuszyć, odciąć skórę i pokroić w drobną kostkę. Szalotkę również pokroić w drobną kostkę. Łososia, szalotkę, olej sezamowy, sos sojowy, piri piri i sok z limonki wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na macie ułożyć nori, następnie ryż, pamiętając o pozostawieniu około 1 cm wolnego. W górnej części płat z ryżem posmarować serkiem. Nałożyć tatara, awokado i rzodkiew. Zwinąć rolkę. Pokroić ostrym nożem na 10 do 12 kawałków.
Komentarze
Prześlij komentarz