Futo - maki z tatarem z łososia

Kolejna odsłona futo - maków. Tym razem z tatarem z łososia. My z MD preferujemy tatara z surowego łososia. Dlatego właśnie taki tatar przygotowałam. Można zawsze przygotować tatar z wędzonej ryby.
Oprócz tatara w rolce sushi pojawił się serek typu philadelphia, awokado i marynowana rzodkiew.
Podaję przepis na około trzy rolki.


  • ryż do sushi z tego przepisu
  • 200 g świeżego łososia
  • 1 szalotka
  • 1 łyżeczka oleju z sezamu
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • 4 krople sosu piri piri
  • kilka kropli soku z limonki
  • sól
  • pieprz
  • serek typu philadelphia
  • kilka pasków awokado
  • 3 paski marynowanej rzodkwi
  • 3 płaty nori
Ryż do sushi przygotować zgodnie z przepisem.
Łososia osuszyć, odciąć skórę i pokroić w drobną kostkę. Szalotkę również pokroić w drobną kostkę. Łososia, szalotkę, olej sezamowy, sos sojowy, piri piri i sok z limonki wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na macie ułożyć nori, następnie ryż, pamiętając o pozostawieniu około 1 cm wolnego. W górnej części płat z ryżem posmarować serkiem. Nałożyć tatara, awokado i rzodkiew. Zwinąć rolkę. Pokroić ostrym nożem na 10 do 12 kawałków.

Komentarze

Popularne posty