Futo - maki z krewetką w tempurze

Kolejne futo - maki. W tym wydaniu z krewetką w tempurze, mango, szczypiorem, serkiem i sałatą. 
Tym razem podam ile składników będzie potrzebnych na jedna rolkę. 
Ryż należy przygotować zgodnie z tym przepisem.

(na 1 rolkę)
  • ryż do sushi
  • 3 krewetki (wielkość 4 - 5 cm)
  • 2 paski mango
  • serek typu philadelphia
  • 3 szczypiory
  • 1 liść sałaty
  • 2 łyżki tempury
  • 50 - 100 ml lodowatej wody
  • olej do smażenia
  • nori
Ryż przygotować zgodnie z tym przepisem.
Mango obrać i pokroić w paski - potrzebne są 2 paski.
Krewetki nabić wzdłuż na wykałaczki. Przygotować ciasto na tempurę. Obtoczyć krewetki i smażyć na złoty kolor w głębokim tłuszczy. Jeszcze gorące wykładać na ryż. 
Na bambusową matę ułożyć nori. Następnie zwilżonymi w zimnej wodzie rękami rozłożyć na płacie nori ryż, pozostawiając przy końcu około 1 cm wolnego. Na ryż nałożyć wszystkie składniki, a następnie przy pomocy maty zwinąć rolkę. Rolkę pociąć bardzo ostrym i zwilżonym w zimnej wodzie nożem na 10 do 12 kawałków. Nóż należy zwilżać po każdym kawałku. 

Komentarze

Popularne posty