Futo - maki z krewetką w tempurze
Kolejne futo - maki. W tym wydaniu z krewetką w tempurze, mango, szczypiorem, serkiem i sałatą.
Tym razem podam ile składników będzie potrzebnych na jedna rolkę.
Ryż należy przygotować zgodnie z tym przepisem.
- ryż do sushi
- 3 krewetki (wielkość 4 - 5 cm)
- 2 paski mango
- serek typu philadelphia
- 3 szczypiory
- 1 liść sałaty
- 2 łyżki tempury
- 50 - 100 ml lodowatej wody
- olej do smażenia
- nori
Ryż przygotować zgodnie z tym przepisem.
Mango obrać i pokroić w paski - potrzebne są 2 paski.
Krewetki nabić wzdłuż na wykałaczki. Przygotować ciasto na tempurę. Obtoczyć krewetki i smażyć na złoty kolor w głębokim tłuszczy. Jeszcze gorące wykładać na ryż.
Na bambusową matę ułożyć nori. Następnie zwilżonymi w zimnej wodzie rękami rozłożyć na płacie nori ryż, pozostawiając przy końcu około 1 cm wolnego. Na ryż nałożyć wszystkie składniki, a następnie przy pomocy maty zwinąć rolkę. Rolkę pociąć bardzo ostrym i zwilżonym w zimnej wodzie nożem na 10 do 12 kawałków. Nóż należy zwilżać po każdym kawałku.
Komentarze
Prześlij komentarz