Pizza z zielonymi szparagami
Szparagi i jeszcze raz szparagi. Tego smakołyku nigdy dosyć :-). Tym razem trafiły na pizzę.
Dużo ich dałam na każdy placek. Nie był to najlepszy pomysł ;-), bo puściły trochę wody. Ale udało się ją usunąć. Smak pizzy doskonały.
Oprócz szparagów trafiły na pizzę szynka, wędzony boczek, żółty ser, mozzarella i biały sos. Próbujcie. Eksperymentujcie. Efekty mogą zaskoczyć :-).
(na 2 pizze o średnicy około 25 cm)
Sos:
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 2 mozzarelle
- 200 g sera żółtego gouda
- 100 g surowego, wędzonego boczku w plastrach
- 100 g szynki
- 2 łyżeczki oregano
Wyrobić ciasto na pizzę.
Od szparagów odłamać końcówki - zostawić je, przydadzą się np. na zupę. Szparagi pokroić pod kątem na około 1 cm kawałki. Czubki przeciąć wzdłuż na pół. Szparagi zblanszować w osolonej wodzie przez około 2 minuty. Następnie odsączyć i osuszyć na ręczniku papierowym.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Mozzarellę pokroić na półplasterki.
Zrobić sos. Czosnek przecisnąć przez praskę. Umieścić w słoiczku lub shakerze. Dodać śmietanę, majonez i do smaku sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na kształt koła. Każdy placek posmarować trzema łyżkami sosu - reszta przyda się do gotowej pizzy.
Sos posypać żółtym serem. Ułożyć kawałki szynki. Posypać oregano. Nałożyć mozzarellę, a na nią szparagi, bez główek. Ułożyć plastry boczku, a na nie połówki główek szparagów.
Wstawić na 12 minut do piekarnika nagrzanego na maksimum.
Można podawać z pozostałym sosem czosnkowym :-).
Komentarze
Prześlij komentarz