Ciasto na pizzę
Dawno nosiłam się z zamiarem podania składników na pizzę. Wiem, pisałam już w poście sos do pizzy, że każdy kucharz ma swój własny przepis na ciasto. Stwierdziłam jednak, że podzielę się z Wami moim własnym.
Od dawna do ciasta dodaję nasiona czarnuszki. Lubię kiedy delikatnie strzelają w trakcie gryzienia. Ponadto mają przyjemny, lekko cebulowy posmak.
K woli ścisłości dodam, że czarnuszka spożywana regularnie działa wspierająco na system immunologiczny człowieka. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, antyoksydacyjne oraz antyrakowe. Czarne złoto medycyny.
Wracamy do ciasta. Osobiście preferuję pizzę na cienkim cieście, dlatego składniki podaję na dwa około 25 cm średnicy cienkie placki.
- 400 g mąki (typ 450 - 500)
- 7 g suszonych drożdży (25 g świeżych)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki oliwy
- 200 - 250 ml wody
- 3 łyżki czarnuszki
Ciasto z drożdżami suszonymi robię metodą jednofazową, czyli wszystkie składniki wyrabiam, bez robienia zaczynu.
Wodę podgrzać tak do około 38 stopni C. Przy cieplejszej ugotujemy drożdże.
Mąkę przesiać. Dodać do niej wszystkie składniki oprócz oliwy i wyrobić na gładkie, lekko luźne ciasto. Proponuję początkowo wlać tak około 200 ml wody, a jeżeli ciasto będzie za gęste dolewać. Dopiero teraz dodać oliwę i jeszcze chwilę wyrabiać. Uformować kulkę i umieścić ją w misce. Przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na minimum 30 minut. Ciasto musi podwoić objętość.
Szczerze mówiąc pomagam sobie wstawiając miskę z ciastem do piekarnika. Ustawiam temperaturę na około 50 stopni C, uchylam drzwiczki i czekam :-).
Dodatki do pizzy zależą od Waszych upodobań.
Komentarze
Prześlij komentarz