Sos do pizzy
Pizza znana na całym świecie. Każda kucharka i każdy kucharz mają swoje sprawdzone przepisy na ciasto. Dlatego nie podaję przepisu na ten jakże smaczny placek :-), ale na sos do niego. Dodam tylko, że ja dodatkowo do ciasta dodaję nasiona czarnuszki. Nie dość, że przyjemnie chrupią to mają specyficzny lekko cebulowy posmak. Polecam.
(na 2 pizze)
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 0,5 czerwonej papryki
- 2 - 3 mniejsze szalotki lub inne cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- około 0,5 łyżeczki cukru
- po 0,5 łyżeczki oregano, bazylii i majeranku
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju. Dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Po około 1 minucie dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Lekko posolić i smażyć przez 5 minut. Dodać pomidory, cukier, pieprz, zioła i dusić do momentu odparowania wody. Gęstość sosu zależy od nas ;-). W razie konieczności posolić.
Komentarze
Prześlij komentarz