Pierogi z zielonymi szparagami
Lubię pierogi, szczególnie ruskie ;-). Każde inne też są super. Tym razem postanowiłam spróbować zrobić do nich farsz ze szparagów.
Do farszu oprócz szparagów dałam wędzony boczek i serek typu włoskiego - capri. Dla podkreślenia smaku dodałam koperek.
Z poniżej podanych składników wyszło mi 45 sztuk pierogów.
Szczerze mówiąc nie lubię robić pierogów. Gdyby to miało być zajęcie zarobkowe nie zarobiłabym nie tylko na suchy chleb, ale na wodę do jego popicia ;-).
Mogę tylko dodać, że wyszły doskonałe.
(na około 45 sztuk)
- 1,5 pęczka zielonych szparagów
- 1 cebula
- 200 g wędzonego boczku
- 250 g serka typu capri
- 2 łyżki koperku
- 0,5 łyżki masła klarowanego
- sól
- biały pieprz
Szparagi oczyścić. Odkroić główki, pokroić na kawałki i odłożyć do osobnej miseczki. Pozostałe łodygi przekroić wzdłuż na pół i na kawałki wielkości około 0,5 cm.
Boczek pokroić w plastry, następnie paseczki, a na koniec w kostkę.
Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, a koperek posiekać.
W głębokiej patelni rozgrzać pół łyżki masła, wrzucić boczek. Chwilę smażyć. Następnie dodać cebulkę i smażyć do momentu zezłocenia się boczku.
Usmażony boczek wraz z cebulką zdjąć z patelni pozostawiając na niej tłuszcz.
Na ten tłuszcz wrzucić szparagi, bez główek. Smażyć je przez 5 minut. Po tym czasie dodać główki i smażyć jeszcze 2 minuty. Odstawić do wystygnięcia.
Zarobić ciasto na pierogi zgodnie z tym przepisem. Pozostawić na jakieś 15 minut.
Gdy ciasto odpoczywa dokończyć farsz.
Boczek z cebulką umieścić w misce. Dodać koper i rozgnieciony widelcem ser capri. Posolić i doprawić pieprzem. Wymieszać. Dodać ostudzone szparagi. Teraz wymieszać delikatnie, najlepiej ręką. W razie konieczności skorygować smak.
Ciasto podzielić na kawałki. Rozwałkować bardzo cienko (u mnie około 1 mm) i przy pomocy szklanki wycinać kółka. Na każdy krążek nałożyć po łyżeczce farszu. Ja staram się upchać do pieroga bardzo dużo farszu. Muszą być pękate. Przygotowane pierogi odkładać na blat oprószony mąką
Zagotować osoloną wodę. Pierogi gotować partiami przez około jedną minutę od wypłynięcia. Po wyjęciu przelać roztopionym tłuszczem, aby się nie posklejały.
Komentarze
Prześlij komentarz