Deser chia z karmelizowanym ananasem
Tak wiem, że już wstawiałam przepisy na desery z chia. Ale tym razem ten jest nieco inny. Niby nadal na bazie mleka kokosowego, ale i w smaku i wyglądzie inny. Zamiast miodu, czy zwykłego cukru dałam cukier kokosowy.
Cukier ten jest brązowy, nawet ciemno brązowy i ma charakterystyczny, jakby nieco przypalony posmak. Na dodatek po rozpuszczeniu zabarwia mleko na kolor beżowy - kawy z mlekiem. A i nadaje niepowtarzalny smak puddingowi chia.
Może tego beżowego koloru nie widać na zdjęciu, ale wierzcie mi jest napewno :-).
(na 4 porcje)
- 400 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki czubate łyżki cukru kokosowego
- 4 łyżki nasion chia
Mleczko kokosowe zagotować. Następnie dodać cukier kokosowy i dokładnie go rozpuścić. Przelać do naczynia, które będzie można zakryć i dodać nasiona chia. Wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Co jakis czas mieszać. Po całkowitym ostudzeniu, pudding wstawić na kilka godzin do lodówki.
Przygotować 4 szklaneczki. Na dno każdej nałożyć po 2 łyżki karmelizowanego ananasa. Następnie nałożyć pudding i ponownie ananasa.
Komentarze
Prześlij komentarz