Sernik z owocami

Nieplanowany sernik. W lodówce znalazłam zapomniany ser w wiaderku. Myślałam, że będzie do wyrzucenia, ale okazało się, że jest jak najbardziej dobry. No może troche stwardniał, ale w niczym to nie przeszkodziło.
Do sernika użyłam mieszanki owoców w syropie.

  • 1 kg sera sernikowego z wiaderka
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 2 całe jaja
  • 5 żółtek
  • 1 kostka margaryny (250 g)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 łyżka pasty waniliowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 puszka owoców w syropie
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • szczypta soli
  • 1,5 opakowania herbatników maślanych
  • 0,5 kostki masła
Masło roztopić. Herbatniki zblendować i zalać roztopionym masłem. Dokładnie wyrobić. Odłożyć 4 łyżki masy, a resztę rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię.
W misie robota lub miksera umieścić 2 jaja i 5 żółtek. W międzyczasie rozpuścić w mikrofali margarynę. 
Jaja ubić ze szklanką cukru pudru i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać ser. Następnie wlać śmietankę i pastę waniliową. Dokładnie zmiksować. Dodać budynie i proszek do pieczenia.
Masę serową wylać na herbatniki.
Owoce odcedzić od syropu i wyłożyć na masę serową.
W osobnej misie ubić na sztywno 5 białek ze szczyptą soli. W trakcie ubijania dodawać po jednej łyżce cukier. Pod koniec ubijania dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać szpatułką.
Ubitą pianę wyłożyć na masę serową. Posypać pozostałymi herbatnikami.
Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.

Komentarze

Popularne posty