Sernik z owocami
Nieplanowany sernik. W lodówce znalazłam zapomniany ser w wiaderku. Myślałam, że będzie do wyrzucenia, ale okazało się, że jest jak najbardziej dobry. No może troche stwardniał, ale w niczym to nie przeszkodziło.
Do sernika użyłam mieszanki owoców w syropie.
- 1 kg sera sernikowego z wiaderka
- 250 ml śmietanki 30 %
- 2 całe jaja
- 5 żółtek
- 1 kostka margaryny (250 g)
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 budynie śmietankowe
- 1 łyżka pasty waniliowej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 puszka owoców w syropie
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki wiórek kokosowych
- szczypta soli
- 1,5 opakowania herbatników maślanych
- 0,5 kostki masła
Masło roztopić. Herbatniki zblendować i zalać roztopionym masłem. Dokładnie wyrobić. Odłożyć 4 łyżki masy, a resztę rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię.
W misie robota lub miksera umieścić 2 jaja i 5 żółtek. W międzyczasie rozpuścić w mikrofali margarynę.
Jaja ubić ze szklanką cukru pudru i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać ser. Następnie wlać śmietankę i pastę waniliową. Dokładnie zmiksować. Dodać budynie i proszek do pieczenia.
Masę serową wylać na herbatniki.
Owoce odcedzić od syropu i wyłożyć na masę serową.
W osobnej misie ubić na sztywno 5 białek ze szczyptą soli. W trakcie ubijania dodawać po jednej łyżce cukier. Pod koniec ubijania dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać szpatułką.
Ubitą pianę wyłożyć na masę serową. Posypać pozostałymi herbatnikami.
Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.
Komentarze
Prześlij komentarz